Newsflash 01.11.2012

Intervju med Bjørn Zachrisson

Heftig og begeistret - prosjektleder hos AVL


Da CraftEngine passerte 15 posent, hentet prosjektleder Björn Zachrisson musikkanlegg og sprettet champagnen. Svenske AVLs avanserte testlokaler ble midlertidig omgjort til diskotek!

 

– Akkurat da visste jeg at vi hadde funnet frem til en killer-teknologi.

 

– En killer-teknologi?

 

– Ja, en maskin som med små justeringer har en teknikk og en ytelse som tar livet av det meste av annen kjent teknologi på feltet og som vil slå ut konkurrentene. Derfor killer-teknologi. Jeg er overbevist om at CraftEngine kommer til å bli en suksess verden over. Jeg er dødsimponert over kompetansen og kreativiteten til oppfinneren Harald Nes Rislå og ikke minst over pågangsmotet og ambisjonene i hele Viking-systemet.

 

Prosjektleder og utviklingsingeniør Björn Zachrisson ved det multinasjonale AVL sin testfabrikk utenfor Stockholm er uhyre imponert over CraftEngines ytelser og overbevist om at maskinen har et stort og globalt kommersielt potensial.

– Men er ikke denne teknologien i stor grad kjent fra før?

 

– Jovisst, i store anlegg, men aldri i så liten skala som dette – det er jo hemmeligheten. CraftEngine vil kunne dekke et enormt behov i alle verdensdeler; bondegårder, kontorbygg, leilighetskomplekser, verkstedlokaler, you name it! Men markedet blir vesentlig større hvis Harald & co utvikler en enda mindre versjon, og det tror jeg bestemt de klarer. En CraftEngine med en kapasitet på 2-3 kWt ville være interessant i helt vanlige småhus, der dagens versjon er i største laget.

 

Zachrisson forteller at det fortsatt gjenstår noen få tester og målinger ved både høye og lave temperaturer. Innstillingene på maskinen må kalibreres for å oppnå optimale ytelser. Den ensylindrede prototypen som har vært testet hos IPU i København skal trolig sendes til AVLs testfabrikk i Sverige.

 

– Hos oss er det planen med ytterligere testing, slik at vi kan sammenlikne den en- og den to-sylindrede versjonen. Først da vil Viking og vi kunne avgjøre hvilken av utgavene som skal settes i kommersiell produksjon.

 

– Når faller den avgjørelsen?

 

– Jeg tror vi vil ha et godt beslutningsgrunnlag i løpet av en måned eller to.

 

Zachrisson karakteriserer CraftEngine som et av de mest spennende prosjektene han har vært med på i sitt 50-årige liv. Han synes det er inspirerende å arbeide med hele produkter, ikke bare enkelte komponenter.

 

– Jeg elsker verdensprodukter. En operasjonsseng jeg var med på å utvikle for noen år siden for General Electric brukes i dag i sykehus i alle verdens land. CraftEngine kan bli et like stort verdensprodukt – det er derfor vi har stått slik på. Jeg har jobbet 15-20 timer over tid per uke og brukt de aller fleste helgene det siste halvåret. Jeg elsker dette. Når folk sier «Get a life», svarer jeg «I’ve got a job, that’s my life».

 

– Med champagne midt i arbeidstiden?

 

– Ja visst, champagne, musikk, sang, chips og dans. Så vidt jeg vet var det aller første gang her på AVLs testfabrikk, men med en så stor begivenhet som CraftEngines gjennombrudd på 15 prosent var det helt på sin plass, sier Björn Zachrisson.

 

Med dyp røst, han er entusiastisk førstebass-sanger i det lokale koret når han ikke tester CraftEngine.

 

 

 

 

[Tilbake]
 
 
Viking Development Group | Østre Strandgate 40, Pb. 22, NO-4661 Kristiansand, Norway | Tel: +47 38 10 41 00 Fax: +47 38 02 08 40 | firmapost@vdg.no