Nyhetsbrev 22.08.2012

Begeistret Bernander går for CraftEngine

Det vakte stor oppsikt da John G. Bernander nylig sa opp sin stilling som adm. direktør i Næringslivets Hovedorganisasjon, NHO. Hos oss i Kristiansand vakte det begeistring at han blir med på laget som investor og adm. direktør i Viking Heat Engines AS.


– Han blir noe mer enn bare adm. direktør Viking Heat Engines. Han blir en krumtapp i tenketanken Viking Development Group, som består av en kreativ og internasjonalt opererende gjeng med store vyer. Johnny har et nasjonalt og internasjonalt nettverk som sikrer oss et sterkere fotfeste og en større gjennomslagskraft når vi vil noe. Og det vil vi hele tiden. Akkurat nå har vi hovedfokus på CraftEngine – vårt småskala kraftverk som vi tror skal erobre verden.

 

Avtroppende NHO-direktør John G. Bernander gleder seg til å bli en del

av det kreative miljøet i Viking Development Group.

Sier Tore Hansen-Tangen, mannen som har finansiert innovasjonen og utviklingen av CraftEngine, men som helst titulerer seg som sjuende far i tenketank-huset som sysselsetter 12 medarbeidere i Østre Strandgate i Kristiansand.

 

Han forteller engasjert om testene som pågår i Sverige. Resultatene er oppløftende, alt tyder på at Prototyp B som er produsert av AVL i Tyskland fungerer etter forutsetningene. Og det er ikke særlig overraskende ifølge Hansen-Tangen; det multinasjonale AVL-konsernet utvikler bilmotorer for Mercedes, Audi og Bugatti og andre motorer for det meste, fra gressklippere til fly.

 

– Dette er fantastisk spennende. Jeg er gammel nok til å tåle risiko, men samtidig såpass ung at jeg har nysgjerrigheten og entusiasmen i behold. Det startet med en rådgiverfunksjon i Viking for tre år siden. Den ble formalisert i fjor. Så ballet det på seg, jeg ble fascinert av en spennende gjeng som er opptatt av å skape noe nytt og revolusjonerende. Når nysgjerrige mennesker og risikovillig kapital møter miljøer med teknisk kompetanse, da lar jeg meg begeistre. Det er gøy å jobbe kreativt, og min erfaring er at man får mest til når man har det gøy på jobben, sier Bernander.

 

Han har satset en del av sparepengene og kjøpt seg inn med en halv prosent i selskapet. Han er ikke ansatt, men blir det man internasjonalt kaller management for hire, gjennom sitt eget selskap Tophdal.

 

John G. Bernander, adm. direktør Tor Hodne og Tore Hansen-Tangen som kaller seg sjuende far i huset og som ifølge Bernander er en sjelden plante

i den sørlandske finansflora.

 

– Jeg satser jobb, tid og penger på noe jeg tror på og brenner for. Tore Hansen-Tangen er en tøff, dristig og sjelden plante i finansfloraen – det burde hjembyen hans sette stor pris på. Han fortjener at CraftEngine blir en suksess.

 

– Og hvis det ikke blir det?

 

– Da kan jeg i alle fall se meg i speilet og si at jeg våget og forsøkte.

 

Bernander understreker at han ikke har teknisk kompetanse, men legger til at han likevel ikke er i tvil om at CraftEngine innebærer at en stor, innovativ terskel er passert. En maskin som med lav varme fra sol eller biomasse kan produsere varme, kulde og strøm.

 

– Den er ikke større enn et hybelkjøleskap og hvis den leverer det testene indikerer kan vi stå overfor en kommersiell suksess i land som vil gjøre seg mindre avhengig av fossilt brennstoff. Eller i områder som ikke har tilgang til strøm. CraftEngine representerer ny, miljøvennlig teknologi, den kan bli nøkkelen til et nytt og bedre liv for mange mennesker, og den har potensial til å bli god butikk. Det er en uimotståelig cocktail, sier Bernander.

 

Han gleder seg til at testene snart er fullført, slik at de første industrielt produserte maskinene kan kjøres i ulike pilotprosjekter. Han tror at det vil ta to år før det er snakk om storskala produksjon og salg av CraftEngine til en pris på anslagsvis 10.000 Euro.

 

Interessen er stor, ikke bare fra småkommuner og strømløse hytteområder. De siste par ukene har representanter fra multinasjonale konserner i Asia og USA besøkt AVLs testlaboratorium i Sverige for å vurdere om CraftEngine kan passe i deres portefølje.

 

– Jeg lar meg begeistre når nysgjerrige mennesker og

risikovillig kapital møter teknisk kompetente miljøer som

vil skape noe nytt, sier John G. Bernander.

– Jeg gleder meg til oppgaven som brobygger mot finansielle, politiske og industrielle markeder. Jeg skal formidle og fortolke potensialet til CraftEngine. Får vi med oss en stor industriell partner med internasjonal distribusjonskraft, kan veien til markedet kortes vesentlig. Vi er åpne og leter etter de beste veiene mot målet: Å resirkulere kapitalen, slik at mest mulig av investerte midler føres tilbake til tenketanken Viking – der nye tanker skal tenkes og spennende oppfinnelser gjøres.

 

Den østerrikske stat har nettopp støttet et prosjekt der Viking er involvert, for å tilpasse biomassebrennere til CraftEngine. Japan har vedtatt et nytt subsidieregime, der kraftverkene forpliktes til å ta imot fornybar overskuddsenergi fra kilder som for eksempel CraftEngine.

 

– Energiloven i Norge er under vurdering, det kan bli aktuelt med mottaksplikt for kraft fra private mikrokraftverk og vår CraftEngine. Da kan hvermansen ha sitt eget lille kraftverk, og selge overskuddskraft tilbake til Agder Energi eller andre strømleverandører. Et stort fremskritt målt i samfunnsmessig sikkerhet og miljø. Så kan de store, norske produsentene av fornybar energi i enda større grad bli batteri for et Europa som må redusere både atomkraft og fossilprodusert energi.

 

Bernander har i alle sine år i «utlendighet» beholdt bostedsadressen i Kristiansand, men gleder seg til en permanent tilværelse på Tangen, bare et steinkast fra Vikings hovedkvarter. Han er og blir sørlending, selv om han er født i New York, en mann med ryggen mot fjellet og blikket mot verden.

 

– Det Sørlandet jeg forlot var noe helt annet enn det jeg vender tilbake til. Jeg er heftig begeistret over Universitetet i Agder, et kunnskapens arnested, ikke et oppholdssted for heimfødinger. Jeg registrerer med stor glede at det har skjedd en industriell og kulturell revolusjon, intet mindre! Det industrielle fotavtrykket er fortsatt tydelig, men sysselsettingen redusert. Tapet er mye mer enn kompensert gjennom internasjonale, innovative miljøer i petroleumssektoren. Sterkt preget av selskaper som har tøylet konkurranseinstinktet, de har samarbeidet i stedet for å slå hverandre ut. Og nå slutter Viking på sett og vis ringen, vi er for små alene og søker allianser og samarbeidspartnere. At lokale selskaper flagger ut, fusjonerer eller får nye eierskap er ikke en nedtur, men et pluss. Se bare på National Oilwell Varco (NOV), som er tungt til stede i Kristiansand. Kapitalen kommer fra Houston, innovasjonen skjer på Sørlandet og fagarbeideren i Brasil – han med NOV-logo på kjeledressen – han snakker kav Vennesla-dialekt!

 

Sier John G. Bernander. På lett avslepet Kristiansand-dialekt.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

[Tilbake]
 
 
Viking Development Group | Østre Strandgate 40, Pb. 22, NO-4661 Kristiansand, Norway | Tel: +47 38 10 41 00 Fax: +47 38 02 08 40 | firmapost@vdg.no