Nyhetsbrev 14.06.2012

Kjempesuksess på World Bioenergy 2012 i Sverige

Viking Development Group og CraftEngine hadde den best besøkte standen på kjempemessa World Bioenergy 2012 i Jönköping i mai. Suksessen er et faktum, vi regner med at kommersielt salg starter i tredje kvartal neste år.


– Det begynner virkelig å gå opp for oss at vi er i ferd med å skape en verdenssensasjon.

 

I Norge møter vi veggen hver gang vi prøver å forklare fordelene med bioenergi, nordmenn forstår ikke utfordringen fordi vi er så bortskjemte med rikelig vannkraft og billig energi. I Jönköping ble vi tatt imot med begeistring og åpne armer. Ikke bare prototypen, men også vår nye film (se den på www.vdg.no) om maskinens virkemåte vakte stor interesse, sier styreleder Tore Hansen-Tangen i VDG.

 

Overveldet direktør

Også adm. direktør Tor Hodne er overveldet over messedeltakernes interesse og positivitet:

 

– Jeg er styrket i troen på CraftEngines muligheter i markedet. Vi vet at det arbeides med ulike bio-teknologiske løsninger rundt i verden, men vi fikk bekreftet fra flere hold at vi har den første og eneste småskalamaskinen som lønnsomt og effektivt produserer elektrisitet på biomasse. Vi lærte mye av foredrag og i samtaler med kompetente deltakere – blant annet at CraftEngine har enda større potensial enn vi trodde, i reservater og ødemarker der det finnes verken strøm eller dieselaggregater.

 

Men VDG gjorde mer enn bare å lytte til andre fagfolks foredrag. CraftEngine-oppfinner Harald Nes Rislå lot seg ikke be to ganger da arrangøren inviterte ham til å innta podiet. Foredraget «CraftEngine: Micro-Scale Electric Production from Biomass - at a low cost» samlet et hundretalls tilhørere og medvirket nok til den store interessen for utstillingen vår.

 

– Haralds foredrag var et innslag om småskala el-produksjon, med seks parallelle sesjoner på messen. En av foredragsholderne konkluderte med at det ikke finnes småskala energiverk i dag, men at mange teknologiske miljøer leter etter løsninger. Det var moro da Harald entret podiet og slo fast at, jovisst finnes en slik maskin - den heter CraftEngine, og vi har laget den, forteller Tor Hodne.

 

Militært potensial

At maskinen også kan være interessant i militær sammenheng, det ble vi gjort oppmerksom på av militære teknologispeidere. Vi har aldri tenkt på at de i felt brenner kostbar fuel, mens de har maskiner med nok spillvarme til å la CraftEngine produsere strøm – helt gratis!

 

Også delegasjonen fra Canada - den største på messen - var innom standen vår og lot seg sterkt begeistre, og det til tross for at de har verdens billigste strøm. – Det skyldes nok at de også har enorme skogressurser og samtidig ser bio-energiens sterke utviklingspotensial, forklarer Hansen-Tangen.

 

– Hva skjer videre nå?

 

– Vi gjennomfører testene hos AVL utenfor Stockholm, som planlagt nå i juni. Parallelt arbeider vi med å tegne og designe enheten som skal masseproduseres. Og ikke minst følger vi opp alle kontaktene som ble etablert på messen, det er kjempespennende. Mange vil gjerne snakke mer med oss når de har tenkt nøyere på hvordan de kan utvikle vår teknologi. Vi snakker med multinasjonale konserner, men det er for tidlig å gå ut med navn på mulige allierte. De venter spent på en telefon fra oss når testresultatene foreligger, sier Hansen-Tangen.

 

Jakter på allianser

– Viking Development Group er en utviklingsorganisasjon og snart er vi i mål med CraftEngine. Vi jakter på kompetente allianser for produksjon, markedsføring, salg og service av maskinen. Vi vurderer også å involvere oss i organisasjonen for videre drift, men vi er uansett avhengig av å finne den rette partneren, supplerer Tor Hodne.

VDG ble under messen i Jönköping medlem av World Bioenergy Association. Det innebærer blant annet at selskapets profil og annen relevant informasjon blir sendt ut til 15.000 mottakere over hele verden.

Messen var bare begynnelsen, vi gleder oss til fortsettelsen.

 

Overrasket oppfinner

Harald Nes Rislå, «far» til CraftEngine, ble gledelig overrasket på messen.

 

– Flere besøkende på standen og mer positive tilbakemeldinger enn forventet. Det var moro å oppleve at tunge, vitenskapelige delegasjoner, universitetsfolk og bio-guruer var helt på nett med vår tenking. Et anerkjent, teknologisk miljø i Europa inviterte oss til å delta på et stort symposium, sånt bekrefter at vi er på rett vei. Dessuten er det godt for tryggheten og selvtilliten for oss som bor i et land med tunnelsyn på vindmøller og bølgekraft, sier Harald Nes Rislå.

 

Han vedgår at det finnes enkelte individer i Norge som skjønner poenget med biomasse, men generelt er holdningen preget av skepsis, passivitet og laber interesse. Derfor konsentrerte han seg under messen om å bruke tid på 50-60 delegater og delegasjoner fra nesten like mange land. Samtlige verdensdeler var til stede på standen, med unntak av Australia.

 

– Nå gleder jeg meg vilt til å reise tilbake til Sverige og testene hos AVL utenfor Stockholm, det blir spennende, sier Harald Nes Rislå.

 

Tilfreds rådgiver

– Viking Development Group er i ferd med å lykkes med sin CraftEngine, et biobasert, småskala energiverk. Det var en stor opplevelse å delta på World Bioenergy messen i Jönköping – verdens største og viktigste fagmesse – sammen med entusiastene fra Viking. Jeg er ikke overrasket over den internasjonale oppmerksomheten som CraftEngine vakte, jeg har sterk tro på oppfinnelsen. Men jeg må innrømme at jeg ikke var helt forberedt på en stor interesse og så mye folk på standen med CraftEngine, sier Johan C. Løken.

 

Han er ingen hvem som helst, Løken, verken når det gjelder bioenergi eller teknologi. Sammen med John G. Bernander og Arvid Grundekjøn utgjør han VDGs Advisory Group, og allerede som landbruksminister under Willoch (1981-83) gjennomførte han bio-studier i USA. Han er fortsatt styreleder i Det norske Skogselskap og nylig takket han av etter åtte år som styreleder for Forsvarets Forskningsinstitutt. Selv om 68-åringen forsøker å trappe ned er han fortsatt sterkt engasjert som rådgiver og styregrossist.

Han foredrar gjerne om hvor oljefokusert og oljeavhengig Norge er og han er oppgitt over at interessen for alternative energikilder synes å begrense seg til sol og vind.

 

– Det synes å gå de fleste fagfolk i Norge hus forbi at Europa og verden forbereder seg på en voldsom energimessig omveltning, der bioenergi vil få en helt sentral plass. Fra i dag og frem til 2050 vil andelen av bioenergi globalt øke fra 10 til 50 prosent og det totale energiforbruket blir doblet. Det betyr enorme endringer og tilsvarende muligheter, verden har manglet et biokraftverk i småskala – og nå er det her, sier Løken.

Han har fulgt utviklingen av CraftEngine tett de siste par årene, han har studert testingen av Prototyp A i København på nært hold. Nå venter han spent på testingen av Prototyp B som gjennomføres i disse dager ved AVLs avanserte motortestsenter i Sverige.

 

– Alt tyder på at VDG har utviklet et kraftverk som verden vil etterspørre og verdsette, den lave prisen er en av nøkkelfaktorene. Jeg håper alt virker etter forutsetningene, men jeg har lang nok høyteknologisk fartstid til å vite at detaljer kan gå galt og ting kan ta tid. Det rokker likevel ikke ved min tro på at en stor, teknologisk seier er innen rekkevidde.

 

– Står du på bestillingslisten? – Jeg er jo bare kårkall på gården nå, men ikke helt uten innflytelse på drift og investeringer. Jeg ser slett ikke bort fra at gården i Heradsbygd i Elverum blir en av de første som installerer CraftEngine. Biomasse har vi nok av, rett utenfor stuedøra – det er jo en del av forklaringen på hvorfor denne oppfinnelsen er så genial, sier Johan C. Løken.

 

Fakta World Bioenergy:

4000 bio-fagfolk

200 utstillere

100 ekskursjoner

100 talere

800 forretningsmøter

100 journalister

 

Mer informasjon:

www.elmia.se og www.vdg.no 

 

Video fra World Bioenergy 2012

http://www.youtube.com/embed/2MwqWvSw9V4

 

Open PDFÅpne PDF   
[Tilbake]
 
 
Viking Development Group | Østre Strandgate 40, Pb. 22, NO-4661 Kristiansand, Norway | Tel: +47 38 10 41 00 Fax: +47 38 02 08 40 | firmapost@vdg.no