Nyhetsbrev 04.05.2012

Nå introduserer vi verden for CraftEngine

I slutten av mai lanserer vi oppfinnelsen vår, CraftEngine, for verden. Det skjer på World Bioenergy 2012 i Jönköping i Sverige – verdens største bioenergimesse med 120 utstillere fra 20 land og tusenvis av besøkende fra alle verdenshjørner


Det er første gang vi deltar på World Bioenergy og debuten blir kraftfull, med både utstilling og foredrag. Vi har egen stand der vi skal vise en helt ny film om CraftEngine, verdens første og eneste alternativ for småskala energiproduksjon basert på biomasse.

– CraftEngine har vakt så stor interesse at arrangøren har invitert oss på podiet for å holde en halvtimes presentasjon. Det er en begivenhet som skaper inspirasjon, stolthet og store forventninger. «CraftEngine: Micro-Scale Electricity Production from Biomass - at a low cost» er tittelen på foredraget til Harald Nes Rislå, han er krumtappen bak utviklingen av CraftEngine og vil presentere siste nytt om det lovende anlegget for interesserte messegjester onsdag den 30. mai.

Ambisjonen vår med å delta på messen er først og fremst å tiltrekke oss samarbeidspartnere innen industri, finans og marked, sier Tor Hodne, adm. direktør i Viking Development Group.

Hvert hus sitt kraftverk. En gang var det vår visjon og ambisjon. Nå er minikraftverket CraftEngine i ferd med å bli materialisert av vårt lille oppfinnerselskap i Kristiansand, i samarbeid med tunge industrielle samarbeidspartnere og bransjeeksperter. CraftEngine representerer noe helt nytt ved at den er liten nok til å kunne plasseres i folks hjem – og at den produserer både elektrisitet og vannbåren varme eller kulde fra fornybare energikilder som biomasse, pellets, flis, sol eller spillvarme. Til omtrent halvparten av dagens markedspris.

– På messen vil vi presentere en fullverdig og fullskala versjon av CraftEngine, slik at fagfolk og besøkende kan ta og føle på maskinen og se den i levende live, sier Hodne.

Fagfolk fra hele verden deltar hvert år på World Bioenergy, som i år arrangeres fra 29. til 31. mai i Sverige – et foregangsland som dekker 32 prosent av sitt energibehov med bioenergi. Ett eksempel på messens høye standing er det faktum at 86 diplomater fra 45 land nylig deltok på en før-presentasjon av arrangementet i Jönköping. Göteborg Energi, Vattenfall og Sveaskog er fremst blant mange tunge sponsorer, Swedish Energy Agency og World Bioenergy Association er partnere og kong Carl XVI Gustav er arrangementets høye beskytter. Både Sveriges og Indias energiministre deltar med innlegg på messen. Ved siden av Viking Development Group deltar også Teknologisk Institutt fra Norge.

 

Mer informasjon:

www.elmia.se

www.vdg.no

 

 

 

CraftEngine imponerte på bio-konferanse i Tromsø

 

På bio-energi konferansen i Tromsø i mars fikk Tor Hodne og Harald Nes Rislå anledning til å presentere CraftEngine – kraftanlegget som vi i Viking Development Group har store forventninger til.

 

Foredraget vakte interesse og engasjement hos et fulltallig og fag-kompetent publikum. En av tilhørerne var Cato Kjølstad, daglig leder av Norsk Bioenergiforening som arrangerte konferansen.

 

– Det var uhyre spennende å høre om erfaringene, vyene og visjonene til Viking Development Group. Hvis de klarer å produsere selve anlegget til en kommersiell pris, da tror jeg de klarer å få CraftEngine ut på markedet – både det private og profesjonelle.

I første omgang tror jeg det vil være fornuftig å satse på gårdsbruk, det er en passe stor enhet og gårdsbruk flest vil ha behov for både varme og strøm, sier Kjølstad.

 

CraftEngine kan gi varme og strøm til et boligfelt

 

– Hva med proffmarkedet, næringsbygg og leiegårder eksempelvis?

– Jeg har absolutt tro på at det også kan være et marked, men det vil nok avhenge av flere forhold, eksempelvis av CraftEngine’s kapasitet og av selskapets markedsføring. Jeg utelukker i grunnen ingenting ettersom folkene bak CraftEngine i høyeste grad er solide representanter for innovasjon og nytenking. Det finnes mange energikilder på markedet, men CraftEngine er alene om å levere kombinasjonen varme/kulde/strøm basert på flere mulige energikilder.

 

– Hvor tror du CraftEngine er om tre år?

– Hvis Viking Development Group holder fremdriften og dynamikken, da tror jeg anlegget er ute på markedet. I hvor stort volum, tør jeg ikke spå nå. Men jeg krysser fingrene, det er en spennende oppfinnelse jeg absolutt tror har livets rett.

 

 

CraftEngine kombinert med en flistørker gir forbedret økonomi

 

– Et godt råd på veien?

– Jeg vil sterkt anbefale at de sørger for noen pilotprosjekter. Operasjon under praktiske forhold gir alltid nyttige erfaringer som ofte avdekker behov for mulige justeringer og nødvendige tilpasninger, sier Cato Kjølstad.

 

 

Nå er det alvor!

 

Vår oppfinnelse CraftEngine - en maskin for småskala energiproduksjon basert på biomasse og solvarme - nærmer seg markedet. Det har AVL i Tyskland sørget for. De har laget Prototyp B som nå skal gjennomgå krevende tester ved AVL i Sverige.

 

Den første versjonen, Prototyp A, ble laget i Danmark og testet ved Institut for Produktudvikling på Danmarks Tekniske Universitet i København frem til sommeren 2011. Resultatene var meget oppløftende og lønnsomheten udiskutabel.

– Vi ville videre og henvendte oss til AVL, verdens største og mest avanserte privateide motordesignselskap. AVL utvikler blant annet bilmotorer for Mercedes, Ford, Audi, og Bugatti. For å illustrere bredden kan jeg nevne at AVL også tester og utvikler motorer til Formel 1-biler, til gressklippere, motorsager og fly. Nå har de altså laget en ny og enda bedre versjon av CraftEngine, vi er i de aller beste tekniske hender, sier adm. direktør Tor Hodne i Viking Development Group.

AVL Tyskland har spisskompetanse på design og bygging av motorer, men trekker veksler på og er en integrert del av det verdensomspennende AVL-konsernet med 5100 ansatte og en årsomsetning år 2011 i størrelsesorden 5,8 milliarder norske kroner.

– CraftEngine ser meget lovende ut, selv om vi måtte løse de krevende utfordringene på rekordraske fem måneder. Normalt vil et slikt prosjekt ta minst ti måneder. Vi hadde et utmerket samarbeid med Viking Development Group, preget av åpenhet og tillit. Vi opererte som likeverdige partnere med ett felles mål. Jeg tør si at alle ideer og ønsker fra Vikings Development Groups ledere og innovatører ble bearbeidet av oss, de fleste ble innfridd, sier Theodoor van der Hoeven, sjefingeniør hos AVL Tyskland.

– Hvordan vurderer du CraftEngine som motor og energiprodusent?

– Den virker etter forutsetningene og holder en meget god standard. Vi sitter igjen med noen åpne spørsmål og jeg er sikker på at testene i Sverige vil gi oss svarene. Vi er absolutt på riktig spor, men det gjenstår mer tenking før alle detaljer er på plass.

– Du mister ikke nattesøvnen nå som testene snart starter?

– Nei, jeg sover meget godt. Vi er spesialister på forbrenningsmotorer, det er jo små kraftverk for kjøretøyer. Og kraftverket CraftEngine har stort potensial. Når vi har tatt noen skritt videre tror jeg bestemt at CraftEngine kan oppfylle drømmene og ambisjonene til de kreative og ambisiøse medarbeiderne i Viking Development Group, sier van der Hoeven.

CraftEngine Prototyp B er i disse dager på vei til AVLs store motortestsenter i Haninge utenfor Stockholm. Der skal den lille kraftpluggen vår gjennomgå en langvarig og detaljert prøving. Akkurat slik som de 1.500 motorene AVL har utviklet siden etableringen i 1948.

– Vi skal gjennomføre krevende tester av alle maskinens funksjoner og optimere ytelsene mot en maksimal virkningsgrad. Målet er 10 prosent og hvis vi klarer det har Viking Development Group tatt et stort skritt i riktig retning. Jo høyere virkningsgrad, desto større muligheter på det kommersielle markedet. Timingen er den største utfordringen under testene, å få alle detaljer på plass i riktig rekkefølge og til rett tid. Vi har stort fokus på planlegging og gjennomføring, og så er vi imponert over oppfinneren Harald Nes Rislå. Han er en entusiastisk og meget kompetent mann med gedigen kunnskap på sitt spesialområde, sier Andreas Dahl som er prosjektleder for CraftEngine-testingen hos AVL Sverige.

Testingen vil pågå i hele juni. Etter sommerferien skal vi vurdere om det er behov for ytterligere tester frem mot jul.

Når World Bioenergy 2012 - verdens største bioenergimesse - arrangeres i Jönköping i mai, vil Prototyp B bli stilt ut på vår stand, slik at de mange tusen besøkende fagfolkene både kan se og ta på det lille kraftverket som kan bli allemannseie i løpet av noen år.

– Når alle tester er gjennomført med tilfredsstillende resultater, vil vi sette i gang en rekke pilotprosjekter, dette vil skje allerede neste år. Prosjektene blir igangsatt ulike steder i verden for å skaffe oss bredest mulige praktiske driftserfaringer fra områder med ulike klimatiske forhold. I tillegg til elektrisitetsproduksjonen kan CraftEngine levere både varme og kjøling, og vi vil gjerne prøve begge deler i praksis, ikke bare i avanserte laboratorier i Sverige, sier Tor Hodne.

Hver mann sitt kraftverk. En gang var det vår visjon og ambisjon. Nå er minikraftverket CraftEngine patentert av vårt lille oppfinnerselskap i Kristiansand og bygget i to prototyper. CraftEngine er den eneste småskalamaskinen (1-10 kW elektrisk effekt) i verden som kan produsere vannbåren varme eller kulde og dessuten strøm fra fornybare energikilder som biomasse, pellets, flis, sol eller spillvarme, til omtrent halvparten av dagens markedspris. Det betyr for mange av våre potensielle kunder at investeringen på mellom 5.000 og 10.000 Euro kan spares inn i løpet av få driftsår.

 

Et stolt engineering team står bak Prototype B!

Fra venstre til høyre; Daniela Riethmüller, Christian Schlüter, Christoph Kube, Sascha Bruns, Xabier Alcelay Ugarte, Sergej Martinjuk og prosjektleder Theodoor Van Der Hoeven.

 

Mer informasjon:

www.avl.com

www.nobio.no

www.vdg.no

 

[Tilbake]
 
 
Viking Development Group | Østre Strandgate 40, Pb. 22, NO-4661 Kristiansand, Norway | Tel: +47 38 10 41 00 Fax: +47 38 02 08 40 | firmapost@vdg.no